Anadolu’nun kayıp tarihi yeniden yazılıyor: Kaşkalar’a ait izler bulundu

Anadolu’nun Kayıp Tarihi Yeniden Yazılıyor: Kaşkalara Ait İzler Bulundu

Ereğli ilçesine bağlı, Alacabük köyünde bulunan İnönü Mağarası’nda kazı çalışmaları 2017 yılında Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan önderliğinde ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hamza Ekmen’in bilimsel danışmanlığında 25 kişilik uluslararası bir ekip tarafından yürütüldü.

Keşiften birkaç yıl sonra, İnönü Mağarası’nın 6500 yıl öncesine dayanan bir geçmişi olduğu ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olduğunu gösteren kalıntılar tespit edildi. Mağaradaki arkeolojik çalışmalar devam ederken, yerleşim alanı koruma altına alındı.

HİTİT KRALLARI, SIKLIKLA YAĞMACI KAŞKALAR’DAN BAHSETMİŞ 

Doç. Dr. Hamza Ekmen’e göre, İnönü Mağarası kazılarının günümüzden 6500 yıl önce Kalkolitik Çağ’da insanların burada yaşadığını gösterdiğini ve mağarada farklı dönemlere ait yerleşim izleri bulunduğunu belirtti. Arkeologlar, 3’üncü kültür tabakasında, M.Ö. 1650 ile 1200 yılları arasında hüküm süren Hititler’e ait eşyaları keşfettiler.

Hititlerin varlıklı olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. Ekmen, Hitit krallarının Kaşkalar’ın baskınlarıyla uğraştığını ve zaman zaman iç sorunlarla mücadele ettiklerini belirtti. Hititlerin bu durumlarla baş etmekte zorlandıklarını ve hatta önemli kentlerini Kaşkalar’a karşı savunamadıklarını aktardı.

‘100 YILDIR SÜREN ÇALIŞMALAR, KAŞKALAR’IN KİM OLDUĞUNA YANIT BULAMADI’

Arkeologlar, Hititoloji çalışmalarında Kaşkalar’a sıklıkla rastlandığını ancak bu topluluğun kimliği hakkında net bir bilgiye ulaşılamadığını belirtiyor. Doç. Dr. Ekmen’e göre, Kaşkalar’ın Anadolu’da gizemli bir topluluk olarak kaldığını ve yıllardır araştırıldığını ifade ediyor.

Yapılan araştırmalar sonucu, Kaşkalar hakkında net bilgilere ulaşılamaması arkeologları zor durumda bırakmış durumda. Hititlerle ilişkilendirilen Kaşkaların yaşam alanlarının bulunamaması, bilim dünyasında hala büyük bir soru işareti olarak duruyor.

‘HİTİT OBJELERİYLE BİRE BİR BENZERLİKLER GÖSTERİYOR’

Ekmen, İnönü Mağarası’nda bulunan bulguların Hititlerin yaşam tarzından farklı olduğunu ancak Hitit objelerine benzer olduğunu belirtti. Mağaradaki buluntuların, Hititlerin yaşadığı büyük kentlerdekilerle benzerlik gösterdiğini ifade eden Ekmen, Kaşkalar hakkındaki gizemi çözebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

‘KAYIP TOPLULUĞA DAİR İLK ARKEOLOJİK KANITLARA YÖNELİK BÜYÜK İPUÇLARI ELDE ETTİK’

Doç. Dr. Ekmen, İnönü Mağarası’nda yapılan kazılarda elde edilen bulguların Anadolu’daki kayıp topluluğa dair ilk arkeolojik kanıtlar olduğunu belirtti. Mağarada bulunan eserlerin, Hitit objelerine benzer özellikler taşıdığını aktaran Ekmen, yapılan çalışmaların Kaşkalar hakkında aydınlatıcı olduğunu söyledi.

Related Posts

Cuma hutbesi konusu ve PDF metni (9 Mayıs 2025) | Bu haftaki cuma hutbesi konusu yayınlandı… Vakıf: Yaratan’a Hürmet, Yaratılana Merhamet

9 Mayıs cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet tarafından yayınlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dinhizmetleri.diyanet.gov.tr internet adresinden, Türkiye genelindeki camilerde okunması için hazırlanan bu haftaki cuma hutbesi erişime açıldı. Bu haftaki hutbede, “İslam medeniyeti aynı zamanda bir vakıf medeniyetidir. Müslüman da bu medeniyeti yaşatan insandır.” ifadeleri yer aldı. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in hadis-i şeriflerinin de yer aldığı cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet’in internet adresinden de indirilebiliyor. Peki, bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir? İşte, 9 Mayıs 2025 cuma hutbesi konusu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Sistine Şapeli beyaz duman nedir, ne demek? Sistine Şapeli nerede, bacadan beyaz duman çıkması ne anlama gelir? Kardinaller yeni Papa’yı seçti!

Dünyanın merakla beklediği yeni Papa belli oldu. Kardinaller üçüncü oylamada, yeni Papa’yı seçti ve Vatikan’daki Sistine Şapeli’nin bacasından beyaz duman yükseldi. Papalık seçimlerine ev sahipliği yapmasıyla bilinen Sistina Şapeli’nde duman yükselmesi de merak konusu oldu. Asırlardır süregelen bu sembolik gelenek, sadece bir duman değil; milyarlarca inanan için umut, yenilenme ve liderlik anlamına gelir. Ancak siyah duman çıkması aday üçte ikiden daha az oy almışsa gerçekleşir. Peki, Sistine Şapeli beyaz duman yükselmesi ne demek, anlamı ne? Beyaz duman ne zaman, neden yükselir, Sistine Şapeli nerede? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler…

Jackie Chan: Asla emekli olmayacağım!

Jackie Chan: Asla emekli olmayacağım!

ASKERLİK 3 AYA MI DÜŞÜYOR? Askerlik süresi kısalıyor mu, askerlik azalıyor mu? Gözler MSB resmi açıklamasında!

‘Askerlik 3 aya düşüyor’ iddiaları bazı sosyal medya ve haber sitelerinde yer alırken, askerlik süresi kısalıyor mu? gündeme geldi. Son günlerde askerlik süresinin kısaldığına dair ortaya atılan iddialar kafa karışıklığına neden oldu. 6 ay olan zorunlu askerlik hizmetinin 3 aya inip inmeyeceği merak konusu olurken, gözler de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) resmi açıklamasına çevrildi. 2019 yılında yapılan değişiklik ile askerlik süreleri düzenlenmişti. Resmi Gazete’de askerlik süresiyle ilgili alınan karar yayımlanmıştı. Peki, askerlik süresi kaç ay? Askerlik süresi kısalıyor mu, 3 aya mı inecek? İşte, o iddialarla ilgili bilgiler.

Hindistan ve Pakistan Müslüman mı, dini inancı ne? Hindistan ve Pakistan nüfusu ne kadar?

Hindistan ordusu, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” karşı askeri operasyon başlattığını bildirdi. Çıkan bu gerilim ve savaşın ardından Güney Asya’nın iki dev ülkesi Hindistan ve Pakistan, dini inançları ve demografik yapılarıyla küresel ölçekte dikkat çekiyor. Hindistan’da Hinduizm baskın din olsa da Müslümanlar önemli bir azınlığı oluşturuyor. Pakistan ise Müslüman çoğunluklu bir ülke olarak İslam Cumhuriyeti statüsünde. Peki, Hindistan ve Pakistan’ın dini inançları ne? Hindistan ve Pakistan Müslüman nüfus oranları ne kadar?

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları ne zaman başlıyor?

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları ne zaman başlıyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir