Türkiye’den Şam Havalimanı İçin Teknik Destek Başladı

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam Havalimanı’nın iyileştirilmesi kapsamında Türkiye’den 25 kişilik teknik ekibin Suriye’de çalışmalara başladığını duyurdu.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 13 yıl süren Suriye iç savaşında hasar alarak kullanılamayacak duruma gelen Şam Havalimanı’nın yeniden ayağa kaldırılması için Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden 25 kişilik teknik ekip kurduklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, 7 Şubat 2025’te Suriye’ye hareket eden konvoyun, aynı gün Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan güvenli şekilde ülkeye giriş yaptığını ifade ederek, “Şam Havalimanı’nda ve Suriye hava sahasında uçuşların emniyetli gerçekleşmesini sağlamak için toplam 113 araç, cihaz ve sistemi 6 TIR ile sevk ettik. Cihaz kurulumlarını yapan ekibimiz Şam Havalimanı personelinin eğitim süreçlerini de tamamlayacak” ifadelerini kullandı.

‘İKİ YENİ TELSİZ SİSTEMİ KURULDU’

Bakan Uraloğlu, Şam Havalimanı’nı yeniden ayağa kaldırmak için gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin de bilgi verdi. Uraloğlu, Seyrüsefer, Hava Seyrüsefer Elektronik, Terminal Elektronik, Güvenlik ve Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) birimlerinden oluşan teknik heyetin, Şam Havalimanı’na malzemeleri teslim ettiğini bildirdi. Teknik heyetin temel amacının getirilen ekipmanların kurulmasıyla Şam Havalimanı’nın ve Suriye hava sahasının gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Şam Havalimanı ve Suriye hava sahasının mevcut durumunu inceleyen ekibimiz gördüğü eksiklikleri de kayıt altına alıyor. Bütün birimlerimiz Suriyeli kendi meslektaşları ile havalimanının içinde ve dışında teknik çalışmalarını beraberce yürütüyor. Getirdiğimiz cihazlar için kurulum çalışmaları ve halihazırda bulunan cihaz ve sistemlerinin de tamirinin yapılıp yapılamayacağı inceleniyor. Havalimanında uçuşlar şu an için görerek uçuş şartlarında gerçekleştiriliyor. Ekiplerimiz de iniş, kalkış ve transit geçiş süreçlerini yakından takip ediyor. Hava seyrüsefer yardımcı cihazları ile Suriye hava sahasının ve Şam Havalimanı’nın iniş ve kalkış operasyonlarının nasıl bir düzeye getirilebileceğimizi değerlendiriyoruz. Savaşta tahrip olan ya da uzun yıllardır arızalı durumda bulunan bazı seyrüsefer yardımcı cihazlarının onarımını gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte hava trafik kontrol kulesine iki yeni alıcı-verici telsiz sistemi kuruldu ve kule personeline teslim edildi.”

‘HAVALİMANI GÜVENLİĞİ ÜST SEVİYEYE ÇIKARILIYOR’

Şam Havalimanı’nın uçuşlara daha güvenli hizmet verebilmesi için terminal güvenlik önlemlerinin de artırıldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Türkiye’den 10 X-Ray cihazı, 4 patlayıcı iz dedektörü, 10 kapı tipi metal dedektörü ve 8 el dedektörü havalimanına ulaştırıldı. Ekiplerimiz, Suriyeli yetkililerle birlikte koordineli olarak çalışarak bu cihazların büyük bir kısmının kurulumunu tamamladı. Havalimanının güvenlik seviyesini artırmaya yönelik incelemeler devam ediyor ve eksikliklerin giderilmesi için gerekli raporlamalar hazırlanıyor. Şu ana kadar 6 X-Ray cihazı ve 5 kapı tipi metal dedektörünün kurulumu tamamlandı. Diğer güvenlik ekipmanlarının montajı ve havalimanında bulunan mevcut cihazların tamiratı için çalışmalar sürdürülüyor. 2 adet yerli üretim ARFF aracı da Suriye’ye gönderildi. Teslim ettiğimiz yeni ARFF araçlarıyla havalimanının acil durumlara müdahale kapasitesini güçlendirdik. Bu araçlar, mevcut filoyu gençleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda havalimanının yangın güvenliği kategorisine de katkı sağlayacak. Suriyeli personele yeni ekipmanların kullanımı konusunda gerekli eğitimler verildi. Ekiplerimiz ayrıca, ARFF biriminin eksikliklerini tespit ederek, operasyonları uluslararası standartlara uygun hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye olarak, dost ve kardeş ülke Suriye’nin havacılık altyapısını güçlendirmek için iş birliğimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Hindistan ve Pakistan gerilimine Ankara’dan ilk tepki… Dışişleri Bakanlığı: ‘Endişe ile takip ediyoruz’

Son dakika haberi… Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasında artan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iki ülkeye sağduyu çağrısında bulunuldu.

Lise eğitimi değişiyor mu? Masada 3 seçenek var

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, lise eğitimine daha esnek bir yapı kazandırmak için çalışmalara başladığı gündeme düştü. Bahsedilen yeni düzenlemeyle 4+4+4 şeklindeki 12 yıllık zorunlu eğitimin lise 3 ve 4’üncü sınıfına daha esnek bir yapının kazandırılacağı konuşuluyor.

Yönetmen İlker Canikligil tahliye edildi

YouTube kanalında ve sosyal medya platformu X’teki ifadelerine ilişkin olarak “suç işlemeye alenen tahrik” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” iddiasıyla başlatılan soruşturmada tutuklanan İlker Canikligil hakkında tahliye kararı verildi.

Saldırıların ardından eğitime ara verildi

Hindistan’ın saldırısının ardından Pakistan’da eğitime ara verildi

Yeni papa seçiliyor… Vatikan’da ‘konklav’ başladı

Papa Françesco’nun ölümünün ardından 133 kardinal, yeni papayı seçecekleri ‘konklav’ süreci için sıkı gizlilik önlemleri altında Sistine Şapeli’nde toplanıyor. Cep telefonu sinyalleri kesildi, sessizlik yemini edildi. Artık gözler bacadan yükselecek beyaz dumanda olacak.

Ankara’da kafa kafaya facia: 4 kişi öldü

Ankara-Niğde Otoyolu’nda iki otomobilin çarpışması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı.