İmamoğlu için Batı neden sessiz? Nedeni ortaya çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyon milyonların iradesine darbe olarak algılandı ve Türkiye’nin dört bir yanında eylemler yapıldı.

Ancak Batı’dan gelen tepkiler sınırlı ve cılız kaldı. Hatta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) yaptığı konuşmada “İngiliz İşçi Partisi açıklama yapmış, ‘Türkiye’de demokrasiden yanayız’ diye. ‘Uyan da balığa gidelim’. O İngiliz İşçi Partisi, kendisinin çıkıp, şimdi geriye dönmeye çalıştığı yerde, bir otokrata bir hafta kadar sessiz kalmış olmanın karşılığını Sosyalist Enternasyonal’ın Başkan Yardımcısı sıfatıyla Özgür Özel’den görecek” diyerek tepkisini dile getirdi.

Cılız tepkinin nedenine ilişkin en detaylı analiz Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer aldı. Gazete “Avrupa, Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu için Erdoğan’ın baskısına göz yumuyor” başlıklı haberinde, Avrupa ülkelerinin Ankara’daki baskıcı politikalara karşı sessiz kalması eleştirildi.

Haberde, geçmişte Türkiye’nin muhalefeti bastırma girişimlerinin Avrupa’dan sert tepkiler gördüğü ancak bugün bu eleştirilerin oldukça sınırlı kaldığına dikkat çekildi.

WSJ, bunun temel nedeninin, Rusya’nın oluşturduğu güvenlik tehdidi ve Washington-Brüksel hattındaki gerginlikler nedeniyle Avrupa’nın Türkiye’ye olan jeopolitik bağımlılığı olduğunu vurguladı.

CILIZ TEPKİLERİN NEDENİ…

WSJ, “Başta Fransa olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri İmamoğlu’nun tutukluluğundan dolayı ‘derin endişelerini’ dile getirse de, bu açıklamalar cılız kaldı ve Türkiye’nin iç siyaseti ile güvenlik iş birliği arasında bir bağlantı kurulmadı” ifadelerine yer verdi.

Haberde, görüşlerine yer verilen uzmanlardan biri “Avrupalılar kendilerini ahlaki üstünlüğe sahip, doğru olanı yapan bir gelenekten geliyor. Ancak artık güvenliğe yönelik daha ‘yetişkin’ bir jeopolitik yaklaşım gerekiyor. Türkiye ile çalışmak bizim çıkarımıza olabilir” dedi.

Avrupa’daki genel yaklaşımı “güvenlik adına sessizlik” olarak yorumlayan WSJ, Türkiye’nin hem coğrafi hem de stratejik önemi nedeniyle Batı’nın temel müttefiklerinden biri olmayı sürdürdüğünü, ancak bunun demokrasi ve insan hakları konularındaki tavizlerin gerekçesi haline geldiğini belirtti.

Related Posts

Özel’e yönelik saldırıyı CHP de araştıracak: “CHP bu işin peşini bırakmayacak”

Özel, kendi ekibinden kaynaklanan bir güvenlik açığı olduğunu düşünmüyor

‘Sarallar’ davasında 6 tahliye kararı

Bursa’da “Sarallar” suç örgütü davasında 35 sanığın yargılanması sürüyor. Mahkeme heyeti, tutuklu 20 sanıktan 6’sının tahliyesine karar verdi.

Savaşın ayak izleri mi? Hindistan su akışını kesti, Pakistan “savaş ilanı” dedi

Hindistan, Indus Suları Anlaşmasını askıya alarak Pakistan’ın barajın kapaklarını kapattı. Chenab Nehri üzerindeki Baglihar Barajı’ndan Pakistan’a akan suyu kesen Hindistan, Jhelum Nehri üzerindeki Kishanganga projesinden gelen su akışını da …

Bu ülkede saatler tersine dönüyor! Bakın neyin işareti

Bolivya’nın başkenti La Paz’daki kongre binasının saatinde, ibreler artık alışılmadık bir şekilde sola, yani ters yöne döndürdü. Bu değişim, Bolivya hükümetinin “Güneyin Saati” olarak adlandırdığı sembolik bir hareket. Amaç, ülkenin Güney Yarımküre …

Ağaçların zirvesinde gökyüzünde yaşam! Doğayla dans edilen yer büyülüyor

Endonezya’nın derin ormanlarında, yerden onlarca metre yükseklikte kurulu ağaç ev köyleri, insanlık tarihinin en etkileyici yaşam alanlarından birini oluşturuyor. Korowai ve Kombai gibi yerli halkların inşa ettiği bu yapılar, yalnızca barınak değil …

Ayşe Barım’ın ilk kez mahkemeye çıkacağı tarih belli oldu

Gezi Parkı soruşturmasında Ayşe Barım hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 30 yıla kadar hapsi istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. Barım ilk kez 7 Temmuz’da ilk kez mahkemeye çıkacak.