53 yıllık Sovyet Venüs uzay aracı Dünya’ya düşecek

53 Yıllık Sovyet Venus Uzay Aracı Dünyaya Düşmeye Hazırlanıyor




1972 yılında Venüs‘e ulaşma çabasıyla fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yaklaşık 53 yıl sonra Dünya’ya geri düşmeye hazırlanıyor. Henüz görevinin başında başarısız olan bu uzay aracı, yetersiz hız nedeniyle Venüs’ün yörüngesine ulaşamamıştı. Bugün, hala Dünya’nın yörüngesinde bulunan bu aracının yakın bir tarihte kontrolden çıkmış bir şekilde atmosfere girmesi bekleniyor.

Görev Başarısız Olmuştu

Kosmos 482, 31 Mart 1972‘de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü‘nden fırlatıldı. Sovyetler Birliği’nin Venüs’e ulaşma amacıyla başlattığı bu görev, bir motor arızası nedeniyle başarısız olmuştu. Aracın motoru, Venüs’ün yörüngesine giriş için gerekli hızda bir ivme kazandıramayınca uzay aracı Dünya’nın yörüngesinde kalmaya devam etti. Aracın büyük bir kısmı, birkaç gün içinde çeşitli parçalar halinde Dünya’ya yeniden giriş yapmış olsa da daha büyük kalıntılar bugüne kadar yörüngede dönmeye devam etti. Başarısız olan görev, toplamda yaklaşık 500 kg olan bir taşıyıcı araç ve iniş sondasından oluşuyordu.




Hollanda’dan bir uydu izleyicisi olan Marco Langbroek, Kosmos 482’nin Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında gireceğini tahmin ediyor. Ancak, kesin bir tarih vermek şu an için zor. Güneş’in aktif fazda olması, atmosferin genişlemesine ve yörüngedeki nesnelerin daha hızlı bir şekilde atmosferle karşılaşmasına neden oluyor. Bu da uzay aracının erken bir tarihte geri dönmesini sağlayabilir.

Parçalar Yüzeye Kadar Ulaşabilir

Bununla birlikte Kosmos 482’nin yeniden giriş sırasında atmosferde tamamen yanarak yol olması beklenmiyor. Çünkü bu uzay aracı, Venüs atmosferine girmeyi amaçlayan ve yüksek ısıya dayanıklı olarak tasarlanmış bir araç. Dolayısıyla atmosferden geçerken bazı parçaların yüzeye düşme ihtimali bulunuyor.

Öte yandan uzay aracının kalıntılarının nereye düşeceği de şu an için tam olarak kestirilemiyor. Yörüngedeki hareketler ve atmosferin sürtünmesi sonucu iniş zamanı ve yeri değişkenlik gösterebilir. Ancak, büyük olasılıkla uzay aracı kalıntıları okyanusa düşecek.

Related Posts

Samsung, bir modeli için daha One UI 7 güncellemesini yayınladı!

Samsung, daha önce defalarca ertelenen One UI 7 güncellemesini uyumlu modeller için sunmaya devam ediyor. Güney Koreli marka son olarak bir modeli için daha One UI 7 sürümünü kullanıma sundu. Galaxy Z Flip 3 için One UI 7 güncellemesi yayında …

Büyük yarı iletken savaşı yaklaşıyor: Intel, yeni yol haritasını paylaştı

Intel, yarı iletken üretiminde TSMC ile arasındaki mesafeyi kapatmak için agresif bir yol haritası açıkladı. Şirketin yaptığı yeni duyuruya göre, 14A üretim süreci 2027’de risk üretimine girecek; 18A sürecinin yeni performans odaklı türevleri olan …

6500 mAh pil ve 120 Hz ekran: iQOO Z10x tanıtıldı!

iQOO, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çinli marka son olarak teknik özellikleriyle ve fiyatıyla dikkat çeken Z10x modelini tanıttı. Peki, iQOO Z10x tam olarak neler sunuyor? iQOO Z10x özellikleri ve fiyatı iQOO Z10x, 6 …

Arm mimarisi 40 yaşında: Günümüze kadar 250 milyar çipte yer aldı!

1978’te, Chris Curry ve Hermann Hauser, İngiltere Cambridge’de son derece mütevazi bir girişim olan Acorn Computers’ı kurdu. Şirket daha sonra, her sınıfta bir bilgisayar bulunması gerektiği öngörülen bir Birleşik Krallık hükümet girişiminin …

Avrupa’da elektrik krizine neden olan “atmosferik titreşim” nedir?

Avrupa’da milyonlarca insanı elektriksiz bırakan büyük elektrik kesintisiyle ilgili gelen ilk raporlarda, elektrik hatlarını etkileyen hava değişikliklerine bağlı nadir bir olay olarak tanımlanan “atmosferik titreşim” fenomeninin buna neden …

Nanoteknolojide devrim: Mikroskobik su ayılarına dövme yaptılar

Bilim insanları, yaşayan tardigradların – yani su ayılarının – vücutlarına mikroskobik desenler kazıyarak nanoteknolojide dikkat çekici bir başarıya imza attı. Bu deney, yalnızca bu dayanıklı canlılara dövme yapmakla kalmadı, aynı zamanda biyouyumlu sensörler, entegre devreler ve yaşayan mikrorobotlar gibi geleceğin teknolojilerine giden yolu da açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir