Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Diş Eti İltihabı ve Alzheimer Hastalığı Arasındaki Bağlantı İncelemeye Değer

Son yapılan araştırmalar, diş eti iltihabı ile Alzheimer hastalığı arasında ilginç ve potansiyel bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, diş çürümesine neden olan bakterilerin, beyin fonksiyonlarını da etkileyerek unutkanlığa yol açtığı belirlendi.

Tayvan’da gerçekleştirilen bir çalışmada, 10 yıl veya daha uzun süre kronik diş eti hastalığına sahip olanların Alzheimer olma riskinin %70 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık‘a konuşan Ağız Sağlığı ve Eğitim Derneği (TASED) Başkanı ve Ağız Diş Sağlığı Uzmanı Can Aydoğan, “Çalışmalar özellikle Alzheimer ve demans gibi nörodejeneratif hastalıkların ağız sağlığının ihmal edilmesiyle ilişkili olabileceğini gösteriyor. Kronik diş eti hastalıklarının sebep olduğu iltihaplanmalar, zamanla beyine sıçrayarak nöroenflamasyon riskini artırabilir” dedi.

Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların diş eti sağlığıyla bağlantılı olduğunu belirten Aydoğan, peridontal hastalıkların, dişleri destekleyen dokuları etkileyen kronik bir iltihabi durum olduğunu ve diş etleri plak ve tartar birikmesi sonucu enfekte olduğunda ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye’de diş ve diş eti sağlığının yetersiz olduğunu vurgulayan Aydoğan, bu durumun diş ve diş eti hastalıklarının artmasına neden olduğunu belirterek, “Türkiye’de neredeyse her 10 kişiden 9’unun ağzında çürük bulunmakta. Toplumun neredeyse tamamı diş eti sorunu yaşıyor. Avrupa ülkelerinde yılda ortalama 450 gram diş macunu tüketilirken, ülkemizde bu rakam 120 gramı geçememekte. Avrupa’da yılda 3-4 diş fırçası kullanılırken, Türkiye’de bu rakam 0,7-0,9 civarındadır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.