Apple Intelligence ile kişiselleştirilmiş deneyim

Apple, 2024 Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC) yeni kişisel zeka sistemi Apple Intelligence’ı tanıttı. iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya entegre edilen bu yenilikçi sistem, jeneratif modeller ve kişisel bağlamı kullanarak Apple cihazları arasında akıllı özellikler ve deneyimler sunuyor. A17 Pro, M1, M2, M3 ve M4 serisi çiplerle çalışan Apple cihazlarında kullanılabilir olan Apple Intelligence, günlük görevleri kolaylaştıran kişiselleştirilmiş AI araçları sunarak bildirimlerin önceliklendirilmesi ve e-postaların yönetilmesi gibi işlemleri kullanıcıların gizliliğini koruyarak cihazda gerçekleştiriyor.

Apple Intelligence, kullanıcılara geniş bir yelpazede yeni araçlar sunuyor. Yazma araçları, farklı versiyonlarda yeniden yazma seçenekleri, yazım denetleme ve özetleme araçları ile tüm uygulamalara entegre edildi. Mail uygulaması, Smart Reply önerileri ve önemli e-postaları üst sıralarda gösterme yetenekleri ile güçlendirildi. Görüntü oluşturma araçları, kullanıcıların eskiz, illüstrasyon ve animasyon tarzlarında görüntüler yaratmasını sağlayan Image Playground ile geliştirilmiş durumda. Genmoji, profil resimlerine dayalı olarak oluşturulan jeneratif AI emojileri ile eğlenceli bir dokunuş katıyor. Fotoğraflardaki istenmeyen kişi ve nesneleri kaldırmaya yarayan Clean Up aracı ve sadece açıklama yazarak video hikayeleri oluşturma imkanı sunan Memories özelliği de dikkat çekiyor.

Ses ve transkripsiyon özellikleri ise Notes ve Phone uygulamalarına entegre edildi. Kullanıcılar artık ses kaydı yapıp, bu kayıtları transkripte ederek özetleyebiliyor. Telefon görüşmeleri kaydedildiğinde, katılımcılar bilgilendirilecek ve görüşme sonrasında bir özet sunulacak. Siri de yeni görünümü, geliştirilmiş bağlam koruma yetenekleri ve soru yazma kapasitesi ile önemli iyileştirmeler gördü. Siri, daha doğal bir dili anlama yeteneği kazanarak önümüzdeki yıl boyunca ekran farkındalığı ile uygulamaları çalıştırma yeteneği kazanacak.

OpenAI entegrasyonu ile ChatGPT, Siri ve sistem genelindeki yazma araçları aracılığıyla erişilebilir hale geliyor. Apple, kullanıcıların taleplerinin ve bilgilerinin kaydedilmeyeceği garantisini vererek ChatGPT’nin premium özelliklerine erişim seçenekleri sunuyor. Apple Intelligence’ın teknik detayları arasında, karmaşık sorgular için kullanıcı verilerini saklamadan sunucu tabanlı modeller kullanan Private Cloud Compute ve gizlilik ve güvenlik vaatlerinin karşılandığını doğrulayan bağımsız doğrulama yer alıyor.

ChatGPT entegrasyonunun yılın ilerleyen dönemlerinde gelmesi beklenirken, iOS 18’in ilk çıkışında bu özellik kullanılamayabilir. Yine de, Apple Intelligence, kişiselleştirilmiş yapay zeka alanında önemli bir adım atarak Apple cihazları arasında kesintisiz ve güvenli bir deneyim sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx