Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Benlerinizi Kontrol Edin: Bu Ciddi Uyarılara Dikkat Edin!

Daily Mail’de yer alan habere göre; Dermatolog Dr. Perrett’e göre kaşınan, acıyan ya da hassaslaşan benler göz ardı edilmemeli. Aynı şekilde, kanayan, yara oluşturan ya da sıvı sızdırmaya başlayan benler de alarma geçilmesi gereken ciddi uyarılar olabilir.

Dr. Perrett, “Bu belirtiler, benin kansere dönüşmeye başladığını gösterebilir” diyerek değişikliklerin yanı sıra mevcut boyutların da tehlike yaratabileceğini vurguluyor. 7 mm’den büyük her benin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve “Büyük benlerin kansere dönüşme riski daha yüksektir” diyor.

Melanomun daha sık bilinen işaretleri arasında ise benin hızla büyümesi, renginde değişim olması ve şeklinin bozulması yer alıyor. Dr. Perrett, birkaç hafta içinde belirgin büyüme gösteren benlerin mutlaka bir doktora gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

Eğer benin rengi kahverengi, siyah, kırmızı, beyaz veya mavi gibi farklı tonlara dönüyorsa, bu da tehlikeli bir işaret olabilir. Uzmanlar, “Renk düzensizliği ciddi bir uyarı sinyalidir” diyor.

Ayrıca, benin sınırlarının düzensizleşmesi ya da simetrisinin bozulması da melanomun habercisi olabilir. Dr. Perrett, benlerin simetrik yapısını kaybetmeye başlamasının önemli bir erken belirti olduğuna dikkat çekiyor.

Melanomun erken evrede teşhis edilmemesi durumunda, kanserin iç organlara yayılabileceğini ve bu noktadan sonra sağ kalım oranlarının ciddi oranda düştüğünü belirtiyor. Dr. Perrett, “Melanom iç organlara yayıldığında, hasta için sonuçlar oldukça kötüleşir” diyor.

Dünyada her yıl binlerce kişi melanom nedeniyle hayatını kaybediyor. UV ve UVB ışınlarının neden olduğu hücresel hasarlar hastalığın başlıca sebebi olsa da, genetik yatkınlık da önemli bir risk faktörü.

Melanom sadece yüz, kol ve bacaklarda değil; ağız içi, saç derisi, tırnak altı, ayak tabanı, avuç içi ve parmak gibi güneş ışığına maruz kalan diğer bölgelerde de görülebiliyor. Uzmanlar, yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmayı, güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeyi ve özellikle bebekleri doğrudan güneş ışığından korumayı öneriyor.

Yıllık cilt kontrolü de büyük önem taşıyor. Özellikle vücudunda ben bulunan kişilerin yılda en az bir kez doktora başvurması tavsiye ediliyor.

Related Posts

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…