Binalardaki yalıtım standardı güncellendi: yarından itibaren yürürlüğe girecek

Edinilen bilgiye göre söz konusu standart, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE), tarafından enerji verimliliği için 21 Ekim 2024’te revize edilerek, güncellenmişti.

Standarttaki güncellemeler, sektör ihtiyaçları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerçekleştirildi. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve sektördeki uzmanların katkılarıyla yapılan değerlendirmeler sonucu TS 825’in kapsamı genişletildi.

Yeni düzenlemeyle ısıtma ve soğutma maliyetlerinin düşürülmesi, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanması hedefleniyor.

HEM ÜLKE EKONOMİSİNE HEM DE ÇEVREYE KATKI SAĞLAYACAK

Daha önce 4 bölgeye ayrılan yalıtım sınıflandırması, iklim koşulları göz önünde bulundurularak 6 bölgeye çıkarıldı. 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeyle binalarda uygulanacak yalıtım hesaplamaları bölgesel iklim şartlarına göre yeniden yapıldı.

Binaların termik performansından zemin ısı transferine, ısıtma ve soğutmadan enerji gereksinimlerine, bina malzemelerinden yüzey sıcaklıklarına kadar kurallar TSE’nin belirlediği standartlarda yer alıyor.

Böylece, binalarda konfor şartları korunarak enerji faturalarında yüzde 25’e varan düşüş sağlanması öngörülüyor. Ayrıca, her yıl inşa edilecek yeni binalarda toplam 2,5 teravat saat enerji tasarrufu elde edilmesi ve Atatürk Barajı’nın üç aylık enerji üretimine eşdeğer kazanım sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca, karbon salımının yılda 600 milyon ton azaltılmasıyla çevresel sürdürülebilirliğine önemli katkılar sunulacak.

Revize edilen TS 825 standardı, binaların net ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacını doğru hesaplamayı, enerji kayıp ve kazançlarını optimize etmeyi amaçlıyor. Böylece, enerji tüketimi minimize edilerek, hem bireysel kullanıcıların maliyetleri azaltılacak hem de ülke genelinde enerji verimliliği artırılacak.

Yeni düzenlemelerin, yalnızca bireysel tüketicilere değil, ülke ekonomisine de önemli katkı vermesi hedefleniyor.

Isı yalıtımının artırılmasıyla enerji verimliliği sağlanarak dışa bağımlılık azaltılacak. Aynı zamanda, vatandaşlar daha düşük enerji faturaları ödeyerek ekonomik olarak rahatlayacak. Çevresel açıdan ise karbon salımının düşürülmesi, sürdürülebilir gelecek için kritik bir adım olacak.

Related Posts

Milletvekili Erkan, Kırşehir’e kazandırılan projeler ve sağlanan destekler hakkında bilgi verdi

AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, 2025 yılında Kırşehir’e kazandırılan projeler ve sağlanan destekler hakkında bilgi verdi.

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

FTSE 100 endeksi rekor sınırında tutunuyor

İngiltere’nin önde gelen borsa endeksi FTSE 100, haftaya tarihi bir seviyeye yakın başladı. 9.000 puanlık rekor seviyeye yaklaşan endeksin yükselişinde özellikle madencilik şirketlerinin hisseleri etkili oldu. Demir cevheri fiyatlarının son dört ayın …

TÜİK açıkladı: Haziran ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi verileri belli oldu

TÜİK açıkladı: Haziran ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi verileri belli oldu

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (21 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,3960 liradan alınan dolar, 40,3980 liradan satılıyor. 47,0410 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0430 lira olarak belirlendi. Cuma doların satış fiyatı 40,3790, avronun satış fiyatı ise 47,1460 lira olmuştu.

Vergide 10 kat artışa itiraz dilekçesi yağdı

2026’dan itibaren 4 yıl boyunca geçerli olacak emlak rayiç bedellerindeki artış oranı yüzde 600
ile yüzde 1.000 arasında belirlendi. Vatandaşlar itiraz dilekçelerini vermek için muhtarlıklara koştu.