Boyu 1 Milim Ama 200 Hastalık Taşıyor, Isırdığında Öldürüyor!

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Keskin, kenelerin sadece Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açmadığını, aynı zamanda 200 kadar hastalık etkeninin taşıyıcısı ve bulaştırıcısı olduğunu söyledi.

Keskin, yaptığı açıklamada, Türkiye’de KKKA hastalığının tanısının konulması ve yaygınlaşması üzerine bu alanda çalışmaların yoğunlaştığını kaydetti. 2008 yılından bu yana keneler üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Keskin, Ondokuz Mayıs ve Artvin Çoruh üniversitelerinin ortaklığında yabani hayvanlar üzerindeki keneler ve bunların bulaştırdığı hastalıklarla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

200 KADAR HASTALIK TAŞIR

Keskin, yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla kenelerin aktivitelerinde artış meydana geldiğini ve bu nedenle vatandaşların kenelere karşı daha bilinçli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle “Hyalomma marginatum” cinsi kenenin 2000’li yılların başında popülasyonun artması ve insanlarda KKKA hastalığı görülmesiyle araştırmaların yoğunlaştığına dikkat çeken Keskin, şunları kaydetti:

“Keneler sadece KKKA hastalığına neden olmaz, aynı zamanda 200 kadar hastalık etkeninin taşıyıcısı ve bulaştırıcısıdır. Bunlar çalışmalar yapıldıkça ortaya çıkacak şeyler. Kenelerle bulaşan çok fazla hastalık var.”

TOKAT’TA VAKALAR ARTTI

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz da havaların ısınmasıyla Tokat ve bölgede KKKA hastalığında artış görüldüğünü vurguladı. KKKA hastalığının ilk olarak 2002 yılında Tokat’ta görüldüğünü belirten Yılmaz, “Bu alanda üniversitemiz biyoloji bölümünde kene türleriyle ilgili çalışmalar imza atılmakta. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki hayvanlardan, Çankırı’dan, Samsun Kızılırmak Deltası’nda göçmen kuşlardan, Türkiye’den kemirgenlerden, Cezayir’de küçük memelilerden toplanan keneler üzerinde arkadaşlarımız yoğun çalışmalar yapmaktadır.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx