Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi 25 Nisan’da Açılıyor

Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı Projesiyle Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi 25 Nisan’da Açılıyor!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın verdiği hibe ile finanse edilen Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı (Marmara Aks) projesi kapsamında tamir, tadilat ve tefrişat işlemleri tamamlanan Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi 25 Nisan’da açılıyor.

Balıkesir’e bağlı Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarında, katılımcı, kapsayıcı ve sürdürülebilir kültür sanat ekosisteminin desteklenmesini hedefleyen Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı projesinin yürütücüsü Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği’dir. Proje ortakları ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Adaları Belediyesi’dir. Proje kapsamında yer alan diğer kuruluşlar arasında ÇEKÜL Vakfı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ve Gündoğdu Derneği bulunmaktadır.

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi, yaklaşık yirmi yıl önce, Çınarlı Kültür Sanat Sevenler Derneği’nin sergi alanı olarak hazırlanmış bir mekânın işlevini yitirmesinin ardından yeniden hizmete sunulmuştur.

Marmara Aks Projesinin Hedefleri Neler?

Marmara Aks Projesi, ada ölçeğinde dezavantajlı olma durumunu ortadan kaldırarak kültür sanat hizmetlerine erişimde eşitsizlikleri azaltmayı, yerel halkın kültür sanat politikasına katılımını artırmayı ve adalarda sürdürülebilir bir kültür sanat ekosistemi oluşturmayı amaçlamaktadır. Sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim iş birliği geliştirilirken; bu alanlarda çalışan kültür-sanat aktörlerinin karşılaşacakları, tanışacakları, planlayacakları ve uygulayacakları ortamların yaratılması hedeflenmektedir.

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nin hizmete kazandırılması bu hedefe yönelik faaliyetlerden biridir. Proje kapsamında Avni Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde her ay etkinlik düzenlenmektedir. Böylece Müze’nin bilinirliği artırılmaktadır. Ayrıca proje bütçesinden tedarik edilecek sesli rehber, projeksiyon cihazı ve ses sistemi ile Müze’nin kapasitesi geliştirilecektir. Haziran ayında gerçekleştirilecek Kültür Politikası Çalıştayı ile yerel yönetimler için politika belgesi üretilecektir. Eylül ayında ise, proje süresince gerçekleşen temaslar, genişleyen iletişim ağı ve oluşturulan/güçlendirilen mekanlar Ada Kültürleri Festivali’ne bir araya getirilecektir.

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nde Neler Var?

İki prefabrik ve bir betonarme kapalı alandan ve içerisinde çocuk oyun parkı da bulunan park açık alanından oluşan mekân yeniden planlanmıştır. Ortak üretim ve buluşma alanı olmaya yönelik yeni işlevlerle hizmete sunulmaktadır. Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nde elli kişilik çok amaçlı salon oluşturulmuştur. Ses ve görüntü sistemlerinin yer aldığı salon konferans, söyleşi, film gösterimi gibi çeşitli etkinlikler için kullanılabilmektedir. Yerleşkede, mutfak bölümüne sahip atölye alanı oluşturulmuştur. Yirmi kişi kapasiteli atölye çalışmaları için uygun hale getirilmiştir. Kapalı alanların birinde on çocuk kapasiteli etkinlik odası ve ada ve deniz temalı çocuk kitapları kitaplığı oluşturulmuştur. Kitap seçkisi, proje iştirakçilerinden Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından hazırlanmıştır. Ortak ofis, Marmara Adası’ndaki kültür sanat aktörlerinin kullanımı için planlanmıştır. Yerleşke bahçesindeki çocuk oyun grubu yenilenmiştir. Bahçede aydınlatma ve peyzaj düzenlemeleri yapılmıştır.

25 Nisan Cuma Neler Olacak?

Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı projesinin etkinliklerinden birisi olan Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nin açılış etkinliğinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi pop orkestrası sahne alacaktır. Orkestra, açılışa özel hazırladığı repertuarı seslendirecektir. Marmara Aks’ın davetlisi olarak Marmara Adası’nda çalışmalar yürüten Sibel Horada üretimini konuklarla paylaşacaktır. Uluslararası Slow Food Topluluğu’nun Disco Çorba günü kapsamında Marmara Adası Slow Food Topluluğu tarafından yerleşke mutfağında atıksız çorba yapılarak konuklara ikram edilecektir. Gıda israfına ve iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlayan gün kapsamında balık ve sebze atıkları kullanılacaktır. Çocuk halk oyunları ekibi gösterisi sunulacaktır. Açılış etkinliği sonrasında Marmara Adası gezisi planlanmaktadır. Avni Jale Özken Marmara Adalar Müzesi, mübadele öncesi mimari eserleri barındıran Asmalı Mahallesi, antik dönem mermer eserlerinin yer aldığı Saraylar Mahallesi ve tarihi mermer fabrikası ziyaret edilecektir.

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi Nasıl Kullanılacak?

Yerleşke, Marmara Adalar Belediyesi tarafından yönetilecektir. Yerleşme mekanları, adalardaki kültür sanat aktörlerinin kullanımına açık olacaktır. Marmara Aks projesi kapsamında, mayıs ayı boyunca atölyeler ve film gösterimleri gerçekleştirilecektir. İngilizce deniz terimleri, teneke kayık yapımı, müzik aletlerini tanıma ve resim atölyeleri planlanmaktadır. Haziran’da Kültür Politikası Çalıştayı, Temmuz’da 3. Koruk Suyu Günü, Ağustos’ta 4. Marmara Adası Edebiyat Günleri, Eylül’de Marmara Adası Yüzey Araştırması ve Ada Kültürleri Festivali gibi etkinlikler yerleşkede gerçekleştirilecektir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

Yaz Kur’an kursu başladı mı, ne zaman başlıyor? Yaz Kuran kursu 2025 kaç ay sürecek? İşte takvim bilgisi…

Yaz Kuran kursları ilan edilen takvim doğrultusunda eğitim verecek. Yaz tatili boyunca uygulanacak kursların açılış tarihi ve süresi de araştırılıyor. 2025 yılı yatılı yaz Kur’an kurslarında eğitim öğretim, müftülüklerin imkânları ve öğrencilerin talepleri doğrultusunda 4 hafta ya da 4+4 sekiz hafta olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilecek. Peki Yaz Kur’an kursu başladı mı, ne zaman başlıyor? Yaz Kuran kursu 2025 kaç ay sürecek? İşte ayrıntılar…

Hürmüz Boğazı kapatıldı mı, nerede, önemi nedir? Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olur? İşte Hürmüz Boğazı’nın haritası ve dünya enerji piyasası için önemi!

İran Meclisi, dünyanın gündeminde yer alan Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı. İsrail, İran ve ABD arasında yaşanan çalışmalar dünya petrol ticaretinin en önemli merkezlerinden Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasına kadar ilerledi. Basra Körfezi’nin ağzında yer alan dar su yolu Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Umman Denizi ve Hint Okyanusu üzerinden dünya pazarlarına taşınmasını sağlıyor. Dünya petrol ticaretinin can damarlarından biri olarak tanımlanan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, küresel petrol fiyatlarında ciddi artışa yol açabilir. Bu nedenle, Hürmüz Boğazı haritası da kamuoyunun dikkatini çekti. Peki, Hürmüz Boğazı nerede, önemi nedir, kapatılırsa dünya enerji piyasası nasıl etkilenir? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

“Bahar” dizisinden ayrılan oyuncular belli oldu

“Bahar” dizisinden ayrılan oyuncular belli oldu

İlk Hamse sahibi kimdir? Hamse sahibi yazarlar kimlerdir? AYT 2025 ile gündeme geldi!

İlk hamse sahibi kimdir sorusu, AYT 2025 ile merak edilen konular arasında yer alıyor. Üniversite sınavı Alan Yeterlilik Testi, 22 Haziran Pazar günü gerçekleştirildi. Hamse sahibi yazarlar da sınavla beraber gündeme geldi. Peki İlk Hamse sahibi kimdir? Hamse sahibi yazarlar kimlerdir? İşte ayrıntılar…

Üstün yeteneklilerin doktoralı öğretmenleri

İstanbul’daki Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) 2’nci sınıftan 12’nci sınıfa kadar toplam bin 484 üstün yetenekli öğrenci eğitim görüyor. Okuldaki 45 öğretmenin ise 7’si doktor, 5’i de doktora eğitimine devam ediyor. Ayrıca doktor unvanına sahip öğretmenlerden bazıları aynı zamanda Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.