Grip vakaları için ‘antibiyotik kullanımı’ uyarısı

AÜ Tıp Fakültesi Profesörü Dr. İsmail Balık: Virüslerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri Hakkında Uyardı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. İsmail Balık, nüfus hareketliliğinin arttığı dönemlerde insanların birden fazla virüsü üst üste kapabileceğini ve bu durumun hastalıkların uzun süreceği yanılgısına neden olabileceğini belirtti. Benzer belirtiler gösteren virüslerin hastalıkların uzun sürmesine yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Balık, sinüzit ve zatürre gibi komplikasyonların da süreci uzatabileceğini vurguladı.

Grip vakalarındaki artışın mevsim normalleri çerçevesinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Balık, özellikle risk grubundaki bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Hastane başvurularında grip virüslerinin artış gösterdiğine ve Kovid-19’un halen görüldüğüne işaret eden Balık, toplumun büyük bir bölümünün bağışıklık kazanmış olması nedeniyle salgın şeklinde bir Kovid-19 beklenmediğini dile getirdi.

Enfeksiyonlarda artışın özellikle nüfus hareketliliğinin fazla olduğu dönemlerde, örneğin bayramlarda veya okulların açıldığı zaman dilimlerinde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Balık, grip vakalarının panik yaratma seviyesinde olmadığını vurguladı. Mevsim normalleri düzeyinde bir artışın olduğunu belirten Balık, sürekli korunma tedbirlerinin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Risk Grupları ve Hastalıkların Yayılımı

Prof. Dr. Balık, risk grubu olarak belirttiği alerji hastaları, 65 yaş üzerinde alerjik astım ve bronşiti olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabeti olanları sıraladı. Virüslerin en çok okullarda çocuklar arasında yayıldığını belirten Balık, çocukların enfeksiyonları evlerine taşıyarak yetişkinlere bulaştırabileceğini ifade etti.

Antibiyotiklerin virüslerde etkili olmadığını açıklayan Prof. Dr. Balık, gereksiz yere antibiyotik kullanımının antibiyotik direncine ve zararlarına yol açabileceğini belirtti. Antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu vurgulayan Balık, doktorun önermediği durumlarda antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyledi. Antibiyotiklere gereksiz yönde başvurmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getiren Balık, toplumun daha bilinçli bir şekilde antibiyotik kullanımına yaklaşması gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Her sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat, sebebi işiniz olabilir

Fibromiyalji yorgunluk, kronik ağrı ve sindirim sorunlarıyla seyreden bir hastalık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans sektörü gibi meslekler ile uğraşanlarda veya işini sevmeyen kişilerde fibromiyalji sıklıkla görülebilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir