Erzurum’un Horasan ilçesinde yaşayan zihinsel engelli 10 yaşındaki Melek Su Güngör, konuşma zahmeti çekmesine karşın ailesi ve öğretmenlerinin takviyesiyle 15 ayda okuma yazmayı öğrendi.
Milli Eğitim Bakanlığının okullarda açtığı özel eğitim sınıfları, engelli öğrencilerin gelişimlerine kıymetli katkı sağlıyor.
İlçedeki Fatih Birinci ve Ortaokulu bünyesinde açılan özel eğitim sınıfında tahsil gören Güngör, derslerine devletin sağladığı servisle gidip geliyor.
Gündüz okulda öğretmenlerinden öğrendiklerini akşam babasının takviyesiyle tekrar eden Güngör, zihinsel pürüzüne karşın 15 ayda okuma ve yazmayı söktü.
Konuşma bozukluğu da büyük oranda düzeldi
Okulda arkadaşlarıyla toplumsallaşan ve konuşma bozukluğunu büyük oranda düzelte Güngör, azmi ve bu başarısıyla öğretmenlerini de şaşırttı.
Okul müdürü Mikail Kaya, AA muhabirine, okulda dört özel eğitim sınıfının olduğunu söyledi.
Farklı eğitim programlarıyla başarıyı yakaladıklarını söz eden Kaya, şöyle konuştu:
“Okulumuzda farklılaştırılmış eğitim modeli ve kişiselleştirilmiş eğitim programlarıyla Bakanlığımızın özel eğitim sınıflarında verdiği araç gereç materyal ve donatım sayesinde öğretmenlerimiz çok rahat bir halde muvaffakiyete ulaştılar. Bu muvaffakiyete ulaşan öğrencilerimizden biri de Melek Su Güngör oldu. Bakanlığımızın bize verdiği malzemeler sayesinde bu süreçte Melek Su’nun okuma yazmaya geçmesi hızlandırıldı. Bizlere her vakit dayanak olan Ulusal Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’e çok teşekkür ediyoruz.”
Öğretmen Öznur Yılmaz ise Güngör’ün zihinsel mahzurunun yanı sıra konuşma zahmeti çektiğini anlattı.
“Büyük bir başarıyı elde ettiğimizi düşünüyorum”
İlk başlarda konuşmasında büyük badirelerin olduğunu ve dediklerinin anlaşılır olmadığına işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:
“15 ay içinde okuma yazma maharetlerini hallettik, oradan da lisan ve konuşması büyük oranda gelişti. Artık daha anlaşılır, daha açık ve seçik konuşmaya başladı. Aileyi çokça eğitimimizin içine aldık zira özel eğitim multidisipliner bir alandır. Aile, öğrenci, öğretmen ve rehabilitasyon merkezi ile işbirliği içerisinde çalışmayla büyük bir başarıyı elde ettiğimizi düşünüyorum. Biz bu sürece başladığımız vakit ‘acaba başarabilecek miyiz’, ‘yapabilecek miyiz?’ diye çok heyecanlıydık.”
Yılmaz, güç günlerin akabinde gayelerine ulaştıklarını vurgulayarak, “15 ay sonunda çok şükür hoş bir sonuç elde ettik. Melek ile belirlediğimiz sistemden başlayarak sözlerden, hecelerden hoş bir sistematik halde kişiselleşmiş eğitim programına nazaran ilerledik. O da hoş çaba sergileyerek çalışmalarını sürdürmekte ve iki gün evvel de tüm harfleri öğrenmiş ve tüm metinleri okuyabilecek düzeye gelmiştir.” diye konuştu.
Baba Kemal Güngör de öğretmenlerin sayesinde kızının okuma yazma öğrendiğini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.