Lüks konutlar arttı, barınma krizi derinleşti: Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin evi oturulacak halde değil!

Barınma Sorunu Türkiye’de Derinleşiyor: Yoksul Vatandaşlar Mağdur

Türkiye’deki konut krizi, her geçen gün daha da artıyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, yapılan açıklamalarda, yoksul ve dar gelirli vatandaşların barınma hakkının ihlal edildiğini vurguladı ve devletin konut politikalarını eleştirdi. Gökce, TOKİ ve Emlak Konut gibi kurumların yüksek gelirli kesimlere odaklanarak halkın gerçek ihtiyaçlarını göz ardı ettiğini belirtti.

Türkiye’de Konut Kalitesi Düşüyor

Gökce, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda, Türkiye’de konut kalitesinin her geçen yıl kötüleştiğine dikkat çekti. TÜİK ve EuroStat verilerine göre, nüfusun yüzde 31,3’ü kötü koşullarda yaşamaya mahkûm edilmiş durumda. Nefes alamayan milyonlarca vatandaş, çatısı sızan, duvarları nem tutan ve pencereleri çürüyen konutlarda yaşamaya mecbur bırakılıyor. Ayrıca, Türkiye’deki yurttaşların yüzde 30,2’si, yetersiz izolasyon nedeniyle ısınma sorunuyla karşı karşıya. Özellikle dar gelirli vatandaşlar için durum daha da zor; yüzde 48,1’i kötü konutlarda yaşamak zorunda.

Sosyal Konutlara İhtiyaç Var!

Anca, TOKİ ve Emlak Konut gibi kurumlar, sosyal konut üretmek yerine daha çok yüksek gelir gruplarına hitap eden projeler geliştirmeyi tercih ediyor. Gökce, en son başlatılan konut kampanyasına değinerek, en düşük ödeme miktarının asgari ücretin üç katı olduğunu açıkladı. Bu durum, dar gelirli vatandaşların bu projelere erişiminin neredeyse imkânsız olduğunu gözler önüne seriyor.

Kaynaklar Halk İçin Kullanılmalı!

Gökce, 2021 yılında Şevkat-Der’in verilerine göre Türkiye’de 70 binden fazla evsiz bulunduğunu hatırlatarak, bu sayının bugün 100 binin üzerine çıktığını ifade etti. Vatandaşların sağlıksız ve yaşanmaz evlerde yaşamaya çalışırken, kamu kaynaklarıyla sermaye sahipleri konut alıyor. Bu durumun değişmesi gerektiğini vurgulayan Gökce, İstanbul’daki sosyal konut üretimi modelinin Türkiye geneline yayılması gerektiğini savundu. Bu model, dar gelirli vatandaşların insanca yaşayabileceği konutlara erişimi açısından önemli bir adım olabilir.

Devletin, konut politikalarını gözden geçirerek, toplumun en dezavantajlı kesimlerine odaklanması gerektiğini belirten Gökce, halkın ihtiyaçlarına uygun çözümler üretilmeden konut krizinin aşılmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Related Posts

İstanbul’un haziran enflasyonu belli oldu -30 Haziran 2025

Son dakika…. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’da enflasyon 2025 haziran yüzde 1,77 oranında artış gösterdi.

Gerçek işsizlik patladı: Her 3 kişiden 1’i işsiz!

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 31 olduğunu belirterek, işsizlerin yüzde 85’inin işsizlik ödeneğinden faydalanamadığına dikkat çekti. DİSK-AR son bir senede işsiz sayısının 2,5 milyon arttığını belirtti.

CHP kurultay davası ertelendi: Piyasalar ne tepki verdi?

CHP’deki genel başkan değişikliğine ilişkin dava süreci devam ediyor. Bugünkü duruşmanın ardından karar açıklanması piyasalarda hareketlilik yarattı. Yatırımcılar gelişmeleri yakından takip ediyor.

ETSO Meclis’i yoğun gündemle bir araya geldi

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) 2025 yılı Haziran ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz başkanlığında ETSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda, ETSO …

İsrail-İran ateşkesi sonrası petrolde yeni tahmin

Petrol fiyatları, üç haftalık yükseliş trendinin ardından bu hafta yüzde 12’den fazla değer kaybederken, uzmanlar ilerleyen süreçte fiyatların 60 dolar bandında seyredeceğine işaret ediyor.

Fahiş fiyatla mücadelede 289 işletmeye 114,7 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kurulun fahiş fiyat artışlarına karşı mücadelesini kararlılıkla ve etkin bir şekilde sürdürdüğü vurgulandı. Kurulun, 42. toplantısını 25 Haziran’da gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, “Toplantıda …