Nanoteknolojide devrim: Mikroskobik su ayılarına dövme yaptılar

Nanoteknolojide Devrim: Mikroskobik Su Ayılarına Mikro Dövme Yapıldı!

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden optik mühendisi Ding Zhao, “Bu teknolojiyle sadece tardigradlara değil, bakteriler gibi farklı canlılara da mikro desenler kazıyabiliyoruz” açıklamasında bulundu. Bu başarı, yaşayan organizmalar üzerinde yüksek çözünürlüklü desenler oluşturma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Araştırmacılar, bu işlemi gerçekleştirebilmek için “buz litografisi” adı verilen bir tekniği uyarladı. Normalde yüzeylere elektron ışını ile desen kazınırken, doğrudan uygulanan ışın yüzeyde zarar ve kirlilik oluşturabiliyor. Ancak çok ince bir buz tabakası kullanılarak bu sorun önlenebiliyor ve 20 nanometreden küçük desenler oluşturulabiliyor.

Deneylerde, tardigradlar önce çevresel olumsuzluklara dayanmak için girdikleri “kriptobiyoz” durumuna sokuldu. Ardından, her biri karbon-kompozit bir kağıt üzerinde -143°C’ye kadar soğutulmuş bir vakum odasına yerleştirildi. Üzerlerine koruyucu bir anisole tabakası sürüldü ve elektron ışını ile mikro desenler oluşturuldu.

Isıtılıp tekrar canlandırılan tardigradların yüzde 40’ı işlemi sağ salim atlattı ve yeni mikro dövmeleriyle normal şekilde hareket etmeye devam etti. Üstelik, bu desenler gerilme, suya batırılma ve kurutma gibi koşullara rağmen vücutlarında kalmaya devam etti.

Araştırmacılar, buz litografisiyle canlı organizmalara zarar vermeden desen kazınabileceğini ilk kez başarıyla gösterdiklerini belirtti. Ancak tardigradların olağanüstü dayanıklılığı göz önünde bulundurulduğunda, diğer canlı türlerinin bu sürece aynı şekilde dayanamayabileceği de vurgulandı.

Bu yöntemin, özellikle yüksek stres direncine sahip ya da kriyoprezervasyon için uygun diğer organizmalarda da denenebileceği belirtiliyor. Bilim insanları, bu çalışmanın mikrobiyal algılama, biyomimetik cihazlar ve yaşayan mikrorobotlar gibi alanlarda yeni ufuklar açabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Eski Mısır’da tarihi keşif: 4500 yıllık DNA tamamen çözüldü

Bilim insanları, Eski Mısır’da yaşamış bir bireyin ilk kez tam genom dizilimini gerçekleştirdi. Yaklaşık 40 yıl önce, 1985 yılında kısmi DNA çıkarımından sonra bu, genetik araştırmalarda devrim niteliğinde bir gelişme olarak kabul ediliyor. Araştırmanın ayrıntıları, 2 Temmuz’da prestijli bilim dergisi Nature’da yayımlandı.

Golf tutkunları Turkcell Platinum Golf Challenge’ta mücadele etti

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Turkcell Platinum Golf Challenge 2025, sporseverlerin yanı sıra iş, sanat ve cemiyet hayatının önde gelen isimlerini Kemer Golf Kulübü’nde bir araya getirdi.

Instagram’a Grid düzenleme ve yeni özellikler geliyor

Instagram’da kullanıcıların beğenisine sunulacak yeni araçlar, platformda içerik paylaşımını daha esnek ve kolay bir hâle getiriyor.

TÜBİTAK destekledi: Depremde yıkılan binaların enkazından yapay mermer yapılacak

TÜBİTAK destekledi: Depremde yıkılan binaların enkazından yapay mermer yapılacak

Ankara’da Hitit Rallisi heyecanı

49. Hitit Rallisi, 14-15 Haziran tarihlerinde Ankara’nın Beypazarı ilçesinde düzenlenecek.

İlk Çinli oto Eskişehir’de banttan inecek

ATMO Group, Çinli SWM markasının modellerini Urzema Holding ile Eskişehir’de üretecek. Sonbaharda üretime girmesi planlanan fabrikada ilk faz yatırımıyla 25 bin aracın montajı yapılacak. İlk üretilecek model ise SUV G01 Pro olacak. Urzema Holding CEO’su Murat Ertaş, “2028 itibarıyla yıllık 250 bin üretim planlıyoruz” dedi.