Okyanusun altında kalıcı insan yerleşimleri kuran girişim: DEEP

Güncel Teknoloji Haberleri

Bir İngiltere merkezli girişim olan DEEP, insanlığın geleceği için iddialı planlar yapıyor. Şirket, okyanus tabanında kalıcı insan yerleşimleri oluşturmak adına yoğun çalışmalar yürütüyor ve 2027 yılına kadar hedeflerine ulaşmayı planlıyor.

DEEP’in CEO’su Sean Wolpert, SpaceX’in uzaya yapmış olduğu yenilikçi araştırmaların benzer bir etkiyi okyanus keşfine de getirmeyi umut ediyor.

DEEP’İN SU ALTI YAŞAM PROJELERİ

DEEP, metal tellerden yapılmış, okyanus basıncına dayanıklı yaşam alanları oluşturmak için tel-yay eklemeli üretim teknolojisini kullanmayı planlıyor.

Şirketin ilk su altı yaşam alanı “Vanguard”ın bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Vanguard, kısa süreli görevler için özel olarak tasarlanmış kompakt ve mobil bir yerleşim yeri olacak.

Bununla birlikte DEEP, uzun süreli görevler için “Sentinel” adını verdikleri daha büyük yapılar da geliştirmeyi planlıyor. Bu yapılar, insan yaşamını derinliklerde sürdürebilmek adına gerekli donanımlara sahip olacak.

İlk Vanguard yaşam alanı, 27,87 metrekare büyüklüğünde olacak ve güneş ışığı bölgesinde, yaklaşık 100 metre derinlikte üç profesyonel dalgıcı ağırlayabilecek.

Sentinel’ler ise altı kişilik kapasiteye sahip olacak ve 28 güne kadar süren uzun görevler için gerekli mutfak, bilimsel laboratuvar ve sifonlu tuvalet gibi imkanlara sahip olacak.

Bu yaşam alanları, okyanus basıncıyla başa çıkarken aynı zamanda sakinlerinin konforunu sağlamak üzere tasarlanıyor.

SU ALTI YAŞAMIN ZORLUKLARI

Fakat su altında yaşamak beraberinde ciddi zorluklar ve sağlık riskleri getiriyor. Yüksek basınç ve hava yoğunluğu, uzun süreli su altı yaşamının insan vücudu üzerindeki etkilerine dair endişelere yol açıyor.

Ayrıca, insan yerleşimlerinin deniz yaşamı üzerindeki ekolojik etkileri de göz önünde bulundurulmalı. DEEP, güneş ışığı bölgesindeki deniz yaşamının büyük bir kısmını incelemek istese de, bu durum mevcut yaşam alanlarına zarar verebilir.

Şirket, 2035 yılına kadar dünya genelinde 10 adet çok amaçlı su altı yerleşiminin inşasını tamamlamayı hedeflerken, 2050 yılına gelindiğinde ise insanlığın ilk su altı doğumunu gerçekleştirmeyi planlıyor.

Related Posts

Spotify’dan Rekabet Kurulu incelemesi hakkında açıklama

Rekabet Kurulu, dijital müzik sektörünün önde gelen platformlarından Spotify hakkında bir inceleme başlattığını sabah saatlerinde duyurmuştu. Konuya ilişkin olarak Spotify cephesinden de ilk resmi açıklama da geldi.

Eski Mısır’da tarihi keşif: 4500 yıllık DNA tamamen çözüldü

Bilim insanları, Eski Mısır’da yaşamış bir bireyin ilk kez tam genom dizilimini gerçekleştirdi. Yaklaşık 40 yıl önce, 1985 yılında kısmi DNA çıkarımından sonra bu, genetik araştırmalarda devrim niteliğinde bir gelişme olarak kabul ediliyor. Araştırmanın ayrıntıları, 2 Temmuz’da prestijli bilim dergisi Nature’da yayımlandı.

Golf tutkunları Turkcell Platinum Golf Challenge’ta mücadele etti

Bu yıl 5’incisi düzenlenen Turkcell Platinum Golf Challenge 2025, sporseverlerin yanı sıra iş, sanat ve cemiyet hayatının önde gelen isimlerini Kemer Golf Kulübü’nde bir araya getirdi.

Instagram’a Grid düzenleme ve yeni özellikler geliyor

Instagram’da kullanıcıların beğenisine sunulacak yeni araçlar, platformda içerik paylaşımını daha esnek ve kolay bir hâle getiriyor.

TÜBİTAK destekledi: Depremde yıkılan binaların enkazından yapay mermer yapılacak

TÜBİTAK destekledi: Depremde yıkılan binaların enkazından yapay mermer yapılacak

Ankara’da Hitit Rallisi heyecanı

49. Hitit Rallisi, 14-15 Haziran tarihlerinde Ankara’nın Beypazarı ilçesinde düzenlenecek.