Taşıt araçları tedarik sanayisinden tarife sürecinde “rekabetçiliği koruma” mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Beyaz Saray’da düzenlenen etkinlikte, diğer ülkelere karşılıklı tarifelerin uygulanmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Kararname kapsamında, ABD’nin birçok ticaret partnerinden ithal edilen mallara yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişen oranlarda tarife uygulanmaya başlandı.

Trump, söz konusu etkinlikte yerli üretimin artırılması amacıyla ithal otomobillere yüzde 25 gümrük vergisi getirileceğini de duyurdu.

Bu karar, küresel otomotiv sektöründe büyük yankı uyandırırken, özellikle tedarik zinciri üzerindeki olası etkileri konusunda endişeleri artırdı. Yeni tarifelerin otomotiv üreticileri ve tedarik sanayii üzerindeki yansımaları yakından takip ediliyor.

“Trump’ın duyurduğu tarifeler otomotiv ihracatçısı ülkeler üzerinde baskı yaratacak”

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, ABD’nin Türkiye’den ithal ürünlere getirdiği yüzde 10’luk verginin, Çin ve AB ülkelerine yönelik uygulanacak daha yüksek vergi oranlarıyla karşılaştırıldığında sektöre göreceli bir rekabet avantajı sunduğunu söyledi.

Birinci, bu durumun kısa vadede Türkiye’nin ABD pazarındaki konumunu korumasına katkı sağlayacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Ancak uzun vadede Çin’in üretim avantajları ve agresif ihracat stratejileri göz önüne alındığında risk oluşturuyor. Çin, ABD’ye doğrudan ihracatta yüksek vergilerle karşılaşacağı için Türkiye’nin ihracat yaptığı üçüncü ülke pazarlarına daha yoğun bir şekilde yönelebilir. Bu da Türk otomotiv tedarik sanayinin bu pazarlarda daha sert bir Çin rekabeti ile karşılaşması anlamına geliyor.

Başkan Trump’ın duyurduğu yeni tarifeler, otomotiv ihracatçısı ülkeler üzerinde baskı yaratacak ve küresel otomotiv ticaretinde dengeleri değiştirecektir. Özellikle AB merkezli üreticiler, maliyet artışlarını dengelemek için üretim lokasyonlarını gözden geçirebilir ve ABD’de yeni yatırımları gündeme alabilir. Bu durum, tedarik zincirlerinde değişikliklere yol açarak rekabetin yeniden şekillenmesine neden olacaktır.”

“Diğer ihracat pazarlarında oluşabilecek yeni dinamiklere karşı da proaktif olmalıyız”

TAYSAD Başkanı Birinci, Türkiye açısından bakıldığında bu tarifelerin hem riskler hem de fırsatlar içerdiğini dile getirdi.

ABD’ye yapılan ihracatın artırılmasına dikkati çeken Birinci, “ABD’ye yapılan ihracatın artırılması için üretim süreçlerimizin rekabetçiliğini korumamız gerekirken, diğer ihracat pazarlarında oluşabilecek yeni dinamiklere karşı da proaktif olmalıyız. ABD’ye ihracatta navlun maliyetlerini dengeleyecek lojistik çözümler geliştirilmeli ve markalaşmaya yönelik stratejiler güçlendirilmeli.” diye konuştu.

Birinci, Türkiye’nin jeopolitik konumunun, AB ile olan Gümrük Birliği ve yüksek kalite standartlarının bu yeni dönemde önemli avantajlar sağladığını belirtti.

Küresel otomotiv endüstrisindeki dinamiklere vurgu yapan Birinci, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ancak küresel otomotiv endüstrisindeki teknolojik dönüşüm ve ticaret politikalarındaki belirsizlikler karşısında, AR-GE ve inovasyona yönelik yatırımların artırılması, dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması ve nitelikli işgücü kapasitesinin geliştirilmesi kritik önem taşıyor. Uzun vadeli başarı için Türkiye’nin sürdürülebilir üretim modellerine odaklanması ve stratejik işbirliklerini güçlendirmesi gerekiyor. Sonuçta ek vergilerin esas hedefinin, ABD’nin dış ticaret dengesini kendi lehine çevirmek ve ithalatı sınırlayarak kendi iç üretimini artırmak olduğunu unutmamalıyız. Bu sebeple, kısa vadedeki her türlü fırsat ve tehdit anlık olarak değişme potansiyeli taşımakta.”

Related Posts

Milletvekili Erkan, Kırşehir’e kazandırılan projeler ve sağlanan destekler hakkında bilgi verdi

AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, 2025 yılında Kırşehir’e kazandırılan projeler ve sağlanan destekler hakkında bilgi verdi.

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

FTSE 100 endeksi rekor sınırında tutunuyor

İngiltere’nin önde gelen borsa endeksi FTSE 100, haftaya tarihi bir seviyeye yakın başladı. 9.000 puanlık rekor seviyeye yaklaşan endeksin yükselişinde özellikle madencilik şirketlerinin hisseleri etkili oldu. Demir cevheri fiyatlarının son dört ayın …

TÜİK açıkladı: Haziran ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi verileri belli oldu

TÜİK açıkladı: Haziran ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi verileri belli oldu

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (21 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,3960 liradan alınan dolar, 40,3980 liradan satılıyor. 47,0410 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0430 lira olarak belirlendi. Cuma doların satış fiyatı 40,3790, avronun satış fiyatı ise 47,1460 lira olmuştu.

Vergide 10 kat artışa itiraz dilekçesi yağdı

2026’dan itibaren 4 yıl boyunca geçerli olacak emlak rayiç bedellerindeki artış oranı yüzde 600
ile yüzde 1.000 arasında belirlendi. Vatandaşlar itiraz dilekçelerini vermek için muhtarlıklara koştu.