TOKİ projeleri dar gelirliler için erişilemez hale geldi

TOKİ Sosyal Konut Projeleri Dar Gelirli Yurttaşları Memnun Etmeye Yetmiyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) sosyal konut projeleri, dar gelirli yurttaşlar arasında süregelen eleştirilere maruz kalıyor. TOKİ’nin toplam yatırımlarının sadece yüzde 14,8’inin yoksul ve dar gelirli kesime yönelik olduğu belirtilirken, bazı projelerde taksitlerin emekli maaşlarını ve asgari ücretin yarısını aştığı ifade ediliyor.

1984 yılında sosyal konut üretmek amacıyla kurulan TOKİ, 2002 yılına kadar 43 bin 145 konut inşa etti. AKP döneminde ise bu rakam 1,5 milyon konuta yükseldi. İstanbul’da TOKİ eliyle yapılan konutların yüzde 56’sı “lüks konut” olarak nitelendirilirken, sadece yüzde 44’ü sosyal konut statüsünde bulunuyor.

TOKİ’nin projelerinde yer alan bazı yurttaşların kura yöntemiyle ev sahibi olabildiği ancak yüksek maliyetler nedeniyle mağduriyet yaşadığı belirtiliyor. Evrensel’den Eylem Nazlıer’in haberine göre, 2019 yılında başlatılan “100 bin sosyal konut” projesi kapsamında hak sahibi olan Gökmen Yavuz, daire fiyatlarının 300 bin TL’den 4 milyon TL’ye yükseldiğini ve aylık taksitlerin 20 bin TL’ye yaklaştığını ifade etti.

TIKLAYIN – Bakan Işıkhan’dan asgari ücrette ara zam ve emekli aylığı açıklaması: Konuşmak için daha çok erken

Yavuz, “15 bin 500 TL emekli maaşı alıyorum. Taksitlerim 13-14 bin TL olacak. KDV ve diğer giderlerle bu tutar 20 bin TL’yi bulacak. Bu sosyal konut değil, borç tuzağıdır” dedi.

Benzer şekilde, TOKİ’nin 2022 yılında duyurduğu “250 bin sosyal konut” projesinde teslim oranının yüzde 5’i geçmediği, 6 Şubat depremleri sonrasında ise açıklanan 319 bin konutun ancak 169 bininin teslim edilebildiği belirtiliyor.

Yurttaşların TOKİ projeleri kapsamında yaşadığı sorunlar arasında geciken teslimatlar, yüksek KDV oranları, taksit artışları ve bilgi eksikliği yer alıyor. TOKİ’den konut alan hak sahipleri, evlerine taşınamadıkları için kirada kalmaya devam ettiklerini ve ekonomik olarak zorlandıklarını dile getiriyor.

Related Posts

Işıkhan işsizlik verilerinden memnun ama… İŞKUR’a başvuran başvurana!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, 2025 yılının ilk çeyreğinin işsizlik oranları açıklandı. Buna göre, 15 yaş ve daha yukarı yaştaki işsiz sayısı bir önceki çeyreğe göre azalarak 2 milyon 884 bin kişi olarak gerçekleşti. Azalış 183 bin kişi …

Emekliye ne kadar zam yapılacak memur ne alacak? Dikkat çeken çocuk detayı

8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinden, kadın kamu çalışanlarının beklentileri ön plana çıktı. Yapılacak görüşmede, 2026 ve 2026 yıllarını kapsayan ve yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaş zamları belirlenecek. Türkiye …

TÜİK açıkladı: Mart ayında ücretli çalışan sayısı 15,3 milyonu geçti

TÜİK açıkladı: Mart ayında ücretli çalışan sayısı 15,3 milyonu geçti

Ekmek zammı mahkemeden döndü: Fiyatlar düşüyor

7 Şubat’ta Samsun’da ekmek fiyat tarifesi güncellenmiş ve 210 gramı 10 TL’den satılan ekmek 12,5 TL’ye yükseltilmişti. Yasal itiraz süresi olan 15 gün içerisinde Samsun Valiliği, zamlı tarifeye itiraz etti. İtiraz komisyonunda ise karar değişmedi …

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkan Yardımcısı Akçay Londra’da: “PKK’nın silah bırakması reformların önünü açacaktır”

TCMB Başkan Yardımcısı Akçay, “Sıkı duruş korunacak, dezenflasyon sürecinin maliyetsiz olacağını düşünmeyin. Biraz daha uzun sıkı kalmak zorunda kalacağız” diye konuştu

Ev alma hayali kuranlar dikkat! Konut kredisi faizlerinde hızlı değişim! İşte yeni faiz oranları

Yeni yıl itibarıyla konut kredilerinde başlayan faiz düşüşü mart ayında yerini yükselişe bıraktı. Mart ortalarından sonra bankalarda neredeyse tüm kredi türlerinde faiz yükselişi yaşandı. Kamu bankalarında en düşük faiz oranı yüzde 2.55 iken, özel bankalarda faizler yüzde 2.85 seviyelerindeydi. Son süreçte kredi faizleri kritik eşiği aşarken, en düşük faiz oranı da değişti. İşte detaylar…