Trump Panama ve Süveyş kanallarından ücretsiz geçiş istiyor

Trump, Panama ve Süveyş Kanallarının Ücretsiz Geçişine İzin Verilmesini İstiyor

ABD Başkanı Donald Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social’da yaptığı paylaşımda, “Hem askeri hem de ticari Amerikan gemilerinin Panama ve Süveyş kanallarından ücretsiz geçmelerine izin verilmeli” çağrısında bulundu. Trump, bu kanalların ABD olmadan “var olamayacağını” öne sürerek, Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya konuyla ilgilenmesi çağrısında bulundu.

Panama Devlet Başkanı Joe Raul Mulino ise bugün yaptığı açıklamada, kanal geçiş ücretlerinin Panama Kanalı Yönetimi (ACP) tarafından belirlendiğini hatırlatarak, “Aksi yönde bir anlaşma söz konusu değil” dedi. Trump, aylardır Panama Kanalı’nın ABD’ye geçmesi için çaba gösteriyordu.

ABD’nin Savaş Gemileri İçin Ayrıcalık Talebi

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği Panama ziyareti sırasında, Washington’ın Amerikan savaş gemilerinin kanaldan “ilk ve ücretsiz olarak” geçmesini sağlayacak bir anlaşma peşinde olduğunu açıklamıştı.


Panama Kanalı’ndan geçen bir yük gemisi. Fotoğraf: Enea Lebrun/REUTERS

Kuzey Amerika ile Güney Amerika’yı birbirinden ayıran, Pasifik Okyanusu’yla Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan Panama Kanalı, gemilerin bu iki okyanus arasındaki seyahatini kısaltıyor. ABD, bu kanalı en çok kullanan ülke olup, konteyner trafiğinin büyük bir kısmı Panama Kanalı üzerinden gerçekleşmektedir. Panama Kanalı’nı en fazla kullanan ikinci ülke ise ABD’nin ticaret savaşı yürüttüğü Çin’dir.

ABD, Panama Kanalı’nın inşasını 20. yüzyıl başlarında tamamlamış olup, stratejik öneme sahip bu su yolunun kontrolünü 1999’da Panama’ya devretmiştir.


Süveyş Kanalı’ndan geçen yolcu gemileri ve ABD’nin güdümlü füze kruvazörü “USS Philippine Sea”. Fotoğraf: U.S. Navy/abaca/picture alliance

Süveyş Kanalı’na Yönelik Husi Tehdidi

Mısır’da bulunan Süveyş Kanalı, Afrika kıtası etrafında dolaşmadan Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığını sağlamaktadır. Ancak Yemen’deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki saldırıları sonrasında küresel deniz taşımacılığının yüzde 10’u bu kanal üzerinden yapılamaz hale gelmiştir.

Gazze’deki olaylardan bu yana Filistinlilere destek gösterisi yapmak amacıyla Süveyş Kanalı’nı hedef alan Husi saldırıları, gemilerin Afrika’nın güneyinden dolaşarak daha uzun ve maliyetli bir rota izlemesine neden olmaktadır. Mısır, geçen yıl Süveyş Kanalı’ndan elde ettiği gelirin yüzde 60 düştüğünü ve 7 milyar dolarlık zarara uğradığını açıklamıştır.

Ocak 2024’ten bu yana Husi mevzilerine saldıran ABD ordusu, Trump yönetimi döneminde bu operasyonları arttırmıştır. Trump, Husilerin deniz taşımacılığına yönelik tehdit olmaktan vazgeçene kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtmektedir.

DW, AFP, Reuters / CÖ, ET

Related Posts

BASKİ’ye 6.6 milyon TL ceza

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde arıtılmamış kentsel atık suyu denize deşarj ettiği belirlenen BASKİ’ye, Çevre Bakanlığı tarafından 6 milyon 687 bin TL para cezası kesildi.

Aliyev ve Paşinyan yarın Abu Dabi’de görüşecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 10 Temmuz Perşembe günü Abu Dabi’de ikili görüşme gerçekleştirecek.

Havaalanlarında 20 yıllık uygulama sona erdi

ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA), son 20 yıldır tüm yolcuların havaalanı güvenlik kontrollerinde ayakkabılarını çıkarma zorunluluğunu kaldırdığını açıkladı.

AKP’li başkanın yaptığı torpili AKP’li eski başkan sosyal medyadan ifşa etti

Aksaray eski Eskil Belediye Başkanı AKP’li Necati Belgemen, yerine geçen AKP’li Mustafa Zavlak’ın personel alımında yakınlarına torpil yaptığını iddia ederek tepki gösterdi. Belgemen, “Kalleşliği sevmem, vefasızlığı hiç yapmam” ifadelerini kullandı.

MİT Başkanı Kalın Irak’ta: Gündem terörsüz Türkiye ve teröre karşı atılacak ortak adımlar

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ın diplomatik temaslarda bulunmak üzere dün Irak’ın başkenti Bağdat’a gittiği bildirildi.

İklim Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Büyük tartışmalara neden olan İklim Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.