Uzmanı uyardı: ‘Fazla beslenme bebeklerde reflüye neden olabilir’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Ömer Çetin, bebeklerde sıklıkla görülen reflü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Çetin’e göre, bebeklerde reflü genellikle fizyolojik bir durumdur ve çoğu zaman 12-18 ay arasında kendiliğinden iyileşir. Bebeklerin sindirim sistemi olgunlaştıkça reflünün azaldığını belirten Çetin, uygun beslenme alışkanlıklarının bu durumu olumlu yönde etkileyebileceğini vurguladı.

REFLÜNÜN BAŞLICA NEDENLERİ

Bebeklerde gastroözofageal reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması durumunu ifade eder. Bu durumun altında yatan başlıca nedenler arasında alt özofagus sfinkterinin henüz gelişmemiş olması, sıvı ağırlıklı beslenme, uzun süre yatar pozisyonda kalma, küçük mide kapasitesi ve erken doğum sayılabilir. Ayrıca, inek sütü proteini alerjisi ve fazla beslenme de reflüyü tetikleyen etmenler arasında yer alır.

BEBEKLERDE REFLÜ BELİRTİLERİ

Reflü, bebeklerde sık kusma, ağzına yemek gelmesi, huzursuzluk, kilo kaybı, ağlama ve yutma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer bebekte şiddetli veya sürekli kusma, kilo alamama ve huzursuzluk gibi belirtiler varsa, bu durum ciddiye alınmalı ve doktora danışılmalıdır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Reflünün tedavisinde, bebeklerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önemlidir. Sık ve az miktarda beslenme, beslenme sırasında dik pozisyonda tutma, beslenme sonrası dik pozisyonda bekletme gibi yöntemler reflüyü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, gaz çıkarma konusuna dikkat etmek ve anne sütü ile beslemeye devam etmek tavsiye edilmektedir. Reflü şüphesi durumunda ek testler, endoskopi ve pH metri gibi yöntemlerle tanı konulabilir.

REFLÜ RİSKİ YÜKSEK OLAN BEBEKLER

Prematüre bebekler, düşük doğum ağırlıklı bebekler ve aşırı beslenen bebekler, reflü riski taşıyan bebekler arasında sayılabilir. İnek sütü proteini alerjisi olan, nörolojik gelişim geriliği yaşayan ve solunum yolu problemleri olan bebekler de yüksek risk altındadır.

DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR

Çok sık, şiddetli veya fışkırır tarzda kusmalar, yetersiz kilo alımı, yemek borusunda tahriş, kusmukta kan görülmesi gibi durumlar, mutlaka doktor kontrolü gerektiren belirtilerdir. Erken teşhis ve tedavi, bebeklerin sağlığı ve gelişimi için büyük önem taşır.

TEDAVİ EDİLMEYEN REFLÜ

Tedavi edilmeyen reflü, gastroözofageal reflü hastalığı (GERH) olarak adlandırılabilir ve bu durum yetersiz kilo alımı, yemek borusunda tahriş, solunum yolu rahatsızlıkları ve uyku problemlerine yol açabilir.

Related Posts

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…