Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Aile Hekimliği Kanunu Düzenlemeleri

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeler Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra 15 Haziran’da yürürlüğe girdi. Önceki düzenlemede mesai sonrası aile hekimleri tarafından yapılabilecek olan akupunktur ve fitoterapi uygulamalarıyla ilgili olarak yeni düzenlemeyle artık hafta sonları ve genel tatil günlerinde de yapılabilmesine olanak tanındı.

Aile Sağlığı Merkezleri’nde bu hizmetler için belirlenen ücret, diğer sağlık kuruluşları için belirlenen ücretten daha düşük olacak. Ayrıca, aile hekimleri tarafından düzenlenen özel amaçlı raporlar da Aile Sağlığı Merkezleri’nden daha az ücret ödeyerek alınabilecek. İstirahat, ASAL ve evlilik raporları gibi belirli raporlar hala ücretsiz olacak.

Yabancılar da Aile Hekimlik Hizmetlerinden Yararlanabilecek

Ayrıca, Türkiye’de ikamet izni olmayan yabancılar da hizmet ücretlendirme listesi üzerinden sağlık hizmeti alabilecek. İkamet izni bulunan yabancılar ise belirli bir ücret karşılığında 6 ay boyunca sağlık hizmeti alabilecek. Geçici koruma altındaki yabancılar gibi özel mevzuata tabi yabancılar ise bu düzenleme kapsamına girmeyecek. Sağlık hizmetleri için ödemeler, Sağlık Bakanlığı Ödeme Sistemi üzerinden e-Devlet ile yapılabilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi’ ile ilgili işlemler, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca, vatandaşlar ve turistler için kullanıcı kılavuzlarına da Sağlık Bakanlığı web sitesinden erişilebilecek.

Related Posts

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Uzman isim uyardı: 12 yaş altı çocuklar hayvan kesim alanlarından uzak tutulmalı

Klinik Psikolog Sinem Baran Ekinci, Kurban Bayramı’nda 12 yaş altı çocukların hayvan kesim alanlarından uzak tutulması gerektiğini söyledi. Ekinci, küçük yaştaki çocuklarının soyut ve somut kavramları ayırt edemedikleri için kurban kesimlerinin izletilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade etti.