Yargıtay’dan “Küfürbaz savcı” kararı

Twitter’dan 2019-2020 yılları arasında devlet büyüklerine hakaret edip küfürler savuran ‘Hohmustesarı’ ‘Sayın Müsteşar’ rumuzunu kullanan bir sosyal medya kullanıcının kim olduğunun tespit edilmesi amacıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

TROL SAVCI HESABI 2016’DA AÇMIŞ

Suç duyurusunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde yapılan incelemelerde, sahte hesabın ‘[email protected]’ mail adresi üzerinden Ağustos 2016’da açıldığı belirlendi. Hesabın kurtarma bilgilerinde verilen telefon numarasının ise 0530 .. .. 39 numarası olduğu saptandı.

TWİTTER HESABININ SAVCININ CEP TELEFONUNA KAYITLI OLDUĞU BELİRLENDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde yapılan incelemeler sonucunda, devlet yetkililerine hakaret ve küfürler yağdıran Twitter hesabının Samsun Cumhuriyet Savcısı Özcan Muhammed Gündüz’ün cep telefonuna kayıtlı olduğu anlaşıldı.

CEP TELEFONUNUN ANA KARTINI SÖKÜP KIRDI

Diğer yandan, Gündüz’ün soruşturma sırasında cep telefonunu yenilediği de tespit edildi. “Çocuğum suya düşürdü” diyerek cep telefonunu yenilemek zorunda kaldığını belirten Gündüz’ün, eski telefonunda yapılan incelemelerde cihazın ana kartının kırılarak, yerinden özel olarak söküldüğü belirlendi.

KURTARMA BİLGİLERİ MESAJ OLARAK GÖNDERİLDİ

Gündüz’ün kullanımında olan cep telefonu numarasına ait HTS kaydı, Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan (BTK) istendi. BTK’dan gelen verilere göre Gündüz’e ait olan cep telefonuna ‘hohmustesarı’ hesabının kurtarma bilgilerinin, Twitter tarafından mesaj olarak gönderildiği belirlendi.

2018’DE HSK KARARNAMESİYLE SAMSUN’A ATANDI

2006 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olan ve bir kamu kurumunda avukatken, 2018 yılı HSK kararnamesi ile Samsun’a Cumhuriyet Savcısı olarak atanan Gündüz ile ilgili soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yetkisizlik kararıyla 30 Aralık 2020’de Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

MESLEKTEN İHRAÇ EDİLDİ

Aynı zamanda, Hâkimler ve Savcılar Kurulu 1. Dairesi tarafından Gündüz hakkında inceleme ve soruşturma izni verildi. Gündüz hakkında başlatılan inceleme ve soruşturma çerçevesinde Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Teftiş Kurulunca müfettiş görevlendirildi. Müfettişlerce yapılan çalışmalar neticesinde hazırlanan rapor HSK’ya sunuldu. Hâkimler ve Savcılar Kurulu 2. Dairesince “mesleğin şeref, onur ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte” paylaşımlar yaptığı belirtilerek Gündüz’ün meslekten ihraç edilmesine karar verildi.

MAHKEME 8 BİN 840 LİRA PARA CEZASIYLA CEZALANDIRDI

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “İftira” suçundan 2 yıldan 6 yıl 4 aya kadar ceza istemiyle dava açılan Gündüz, Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada toplam 8 bin 840 lira para cezasıyla cezalandırıldı.

BAM CEZAYI ARTIRDI

İlk derece mahkemesinin kararı mağdurların avukatları tarafından Samsun Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşındı. İstinaf mahkemesi, Cumhuriyet Savcısı Gündüz’ün “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan cezalandırılmasını belirterek cezasını artırdı. Mahkeme, Gündüz hakkında verilen cezanın adli para karşılığının 9 bin 700 lira olduğunu kaydetti.

HEM GÖREVE İADE HEM DE ENFLASYON FARKIYLA PARA İSTEDİ

HSK tarafından meslekten ihraç edilen trol savcı, verilen ihraç kararının iptali talebiyle Danıştay’da göreve iade davası açtı. Göreve iade talebinin yanı sıra yoksun kaldığı parasal haklarının enflasyon farkıyla birlikte ödenmesine ve özlük haklarının iadesini talep etti.

“SUÇ, HİÇBİR KUŞKUYA YER VERİLMEYECEK ŞEKİLDE TESPİT EDİLDİ”

HSK tarafından davaya karşı yapılan savunmada, Özcan’a isnat edilen suçla ilgili lehine ve aleyhine olabilecek tüm delillerin toplandığı, hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde suçun ortaya konulduğu, sürecin gerektirdiği tüm işlemlerin yasanın öngördüğü biçimde uygulandığı ve Özcan’ın mağduriyetine sebep olacak herhangi bir hukuka aykırılığın söz konusu olmadığı belirtildi.

DANIŞTAY SAVCISI “HSK’NIN İHRAÇ KARARI YERİNDE”

Dosyayı inceleyen Danıştay Tetkik Hakimi Hasan Celalettin Güvendi, Gündüz’ün meslekten çıkarma cezasının iptalini isterken, Danıştay Savcısı Özlem Ulaş ise eski savcının “Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Hakaret” suçundan Ağır Ceza Mahkemesi tarafından cezalandırıldığını, eylemin niteliği kapsamında hakkında verilen ihraç kararında hukuka aykırılık bulunmadığını belirtti.

DANIŞTAY 5. DAİRESİ GÖREVE İADE KARARI VERDİ

Göreve iade davası hakkında kararını veren Danıştay 5. Dairesi, skandal bir karara imza atarak, Gündüz’ün göreve iade edilmesine karar verdi. Kararın gerekçesinde ise, Gündüz’ün eylemlerinin Hakimlik ve Savcılık mesleğinin kamuoyu nezdinde saygınlığının zedelenmesine neden olacak, mesleğin şeref, onurunu ve memuriyet itibarını bozacak nitelikte ve ağırlıkta bulunmadığı belirtildi.

HSK KARARIN İPTALİ İÇİN DANIŞTAY’A BAŞVURDU

Skandal karar sonrasında HSK harekete geçerek, kararın iptali için Danıştay’a başvurdu. HSK’nın itirazı üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı.

GÖREVE İADE EDİLİP AÇIĞA ALINDI

İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, Danıştay 5. Daire’nin verdiği göreve iade kararını 30 gün içerisinde uygulaması gereken HSK, 27 Ekim’de gelen Danıştay kararı üzerine Gündüz’ü görevine iade etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, HSK’nın yaptığı itiraza karşı henüz karar vermezken, HSK 2. Dairesi yeniden toplanarak Gündüz hakkında hem idari hem de Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nde “hakaret” davasının sürdüğünü belirterek Gündüz’ü görevine başlamadan yeniden açığa aldı.

HAKARET DAVASI YARGITAY’A TAŞINDI

Sabah Gazetesi’nden İlker Turak haberine göre, mağdur avukatları, sanık eski Cumhuriyet Savcısı Özcan Muhammed Gündüz’ün verilen cezanın en üst sınırdan hapis cezası olarak belirlenmesi gerektiğini, hakaret suçu yanında ayrıca iftira suçunun da oluştuğunu, sanık hakkında takdiri indirim maddesinin de uygulanmaması gerektiğini belirterek kararı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu talepleri reddederek sanık Gündüz’ün “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan aldığı cezanın onanmasını isteyerek dosyayı Yargıtay 4. Ceza Mahkemesine gönderdi.

YARGITAY TROL SAVCIYA VERİLEN CEZAYI ONADI

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, mesaj tutanakları, tanık anlatımı ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, sanığın hakaret suçunu işlediğine dair Mahkemenin kabulünün yerinde bulunduğunu belirterek sanık avukatının temyiz sebeplerini reddetti. Daire, hakaret eyleminin Gündüz tarafından işlendiğinin kanuna uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığını, ileri sürülen iddia ve savunmaların eksiksiz ve özleri değiştirilmeksizin sergilendiğini, eylemin doğru olarak nitelendirildiğini ve Kanunda öngörülen suç tipine uyduğunu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığını belirterek yapılan incelemede hukuka aykırılık görülmediğini bildirdi. Yukarda yer alan gerekçelerle, Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesinin kararında herhangi bir hukuka aykırılık görülmediğinden temyiz sebeplerinin reddiyle hükmün onanmasına karar verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx