Yeni ilçede viyadüklerle güvenli ulaşım

Çoruh Nehri üzerine projelendirilip, temeli 2013’te atılan, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 5’inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile hidroelektrik santrali (HES) inşası tamamlandı. 2022’de su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile 7 köyü sular altında bıraktı. Mart 2024’te tam kapasiteyle üretime geçen Yusufeli Barajı’nda bugüne kadar 2 milyar 455 milyon kilovatsaat enerji üretilerek ekonomiye 6 milyar 620 milyon lira katkı sağlandı.

KARA YOLU AĞI TAMAMLANDI

Bölgede baraj suları altında kalacak mevcut kara yolu yerine yeni ulaşımın sağlanması için Yusufeli Barajı relokasyon yolları projelendirildi. 3 etaplık proje kapsamında aralarında tünel, viyadük, köprü ve 12’si hemzemin 17 kavşağın yer aldığı toplam 69,2 kilometre uzunluğundaki kara yolu ağı tamamlanarak, hizmete açıldı. Relokasyon yollarının 56,7 kilometrelik kesimi 40 tünelle geçilerek, Artvin’in eşsiz doğasının korunması da sağlandı.

YAKALAR VİYADÜKLERLE KAVUŞTU

153 yıllık tarihinde 7’nci kez taşınan Yusufeli’nin yeni yerleşim alanında Tekkale, Yusufeli, Yusufeli Merkez, Çevreli ve Şilenkar viyadükleri inşa edildi. Viyadüklerle Çoruh’un yakaları kavuşurken, yeni yerleşim yerlerine değişen kara yolu ağı kapsamında inşa edilen toplam uzunluğu yaklaşık 57 kilometrelik 5 viyadüğün yanı sıra 40 tünelle ulaşılıyor. Türk mühendislerin yanında yüzlerce kişinin aralıksız çalıştığı, ‘dengeli konsol’ yöntemiyle yapılan viyadükler, Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlıyor. Zaman ve yakıt tasarrufu sağlayan viyadükler, bölgenin ulaşım ağını güçlendirirken, trafik akışında daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunuyor.

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ VİYADÜĞÜ YUSUFELİ’DE

50 metre yüksekliğinde, 685 metre uzunluğunda ‘çelik orthotropic köprü’ olarak projelendirilip, itme-sürme yöntemiyle inşa edilen Yusufeli Merkez Viyadüğü, Türkiye’nin en yüksek 2’nci viyadüğü olma özelliğini de taşıyor. Tabliyelerin yapımında yaklaşık 7 bin 100 ton çelik kullanılıp, baraj suları üzerine kurulan viyadük sayesinde; Yusufeli ilçesi ve çevre köyler ile Artvin arası ulaşım mesafesi yaklaşık 15,5 kilometre, ulaşım süresi 25 dakika kısalıyor. Devasa viyadüklerin Çoruh ile sunduğu eşsiz manzara, Yusufeli Barajı’nı yakından görmeye gelenlerin de ilgi odağı oluyor.

Related Posts

Milletvekili Erkan, Kırşehir’e kazandırılan projeler ve sağlanan destekler hakkında bilgi verdi

AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, 2025 yılında Kırşehir’e kazandırılan projeler ve sağlanan destekler hakkında bilgi verdi.

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

Eski tip ehliyetler kullananlar dikkat: Yenilemek için son 10 gün

FTSE 100 endeksi rekor sınırında tutunuyor

İngiltere’nin önde gelen borsa endeksi FTSE 100, haftaya tarihi bir seviyeye yakın başladı. 9.000 puanlık rekor seviyeye yaklaşan endeksin yükselişinde özellikle madencilik şirketlerinin hisseleri etkili oldu. Demir cevheri fiyatlarının son dört ayın …

TÜİK açıkladı: Haziran ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi verileri belli oldu

TÜİK açıkladı: Haziran ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi verileri belli oldu

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (21 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,3960 liradan alınan dolar, 40,3980 liradan satılıyor. 47,0410 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0430 lira olarak belirlendi. Cuma doların satış fiyatı 40,3790, avronun satış fiyatı ise 47,1460 lira olmuştu.

Vergide 10 kat artışa itiraz dilekçesi yağdı

2026’dan itibaren 4 yıl boyunca geçerli olacak emlak rayiç bedellerindeki artış oranı yüzde 600
ile yüzde 1.000 arasında belirlendi. Vatandaşlar itiraz dilekçelerini vermek için muhtarlıklara koştu.